Frame biobased gevel Sporthal Roomley Udenhout van NoVuLam® sporen

Frame biobased gevel Sporthal Roomley Udenhout van NoVuLam® sporen

23 juni 2020

NoVuLam® geeft voldoende diepte voor het isoleren met stro

Steeds weer opnieuw dienen zich nieuwe toepassingen aan voor de extra lange en extra brede en diepe houten NoVuLam® sporen. Daksporen uit één lengte van 13,5 meter en een breedte tot 400 mm. Juist die diepte maakte NoVuLam® extra interessant om toe te passen voor het frame van de nieuwe gevels van Sporthal Roomley in het Noord-Brabantse Udenhout.

Barli Uden is producent van prefab bouwsystemen, zowel voor nieuwbouw als renovaties en zowel voor permanente als semipermanente of tijdelijke huisvesting. “In opdracht van aannemers van der Weegen uit Tilburg verwierven we de opdracht voor het prefab leveren van de nieuwe voorzetgevels voor de renovatie van de Sporthal Roomley in Udenhout. Als opdrachtgever had de gemeente Tilburg de Architectuurafdeling van de Avans Hogeschool Tilburg gevraagd voorstellen te doen omtrent het isoleren van de gevel met stro. Maar het gebruik van stro betekent dat de gevelconstructie extra diep moest zijn om daarin de stropakketten te verwerken. Toen kwamen we op de extra lange en diepe NoVuLam® sporen. Die bieden een perfecte oplossing, waardoor we de lengte van de gevels in een keer konden overbruggen, maar tevens de extra diepte haalden die we nodig hadden voor het verwerken van de stro isolatie.

Thermische en akoestische eigenschappen

De gemeente Tilburg koos voor stro omdat het goede thermische- en akoestische eigenschappen heeft, weinig energie kost om te produceren en veel CO2 opslaat. Het is ook een goedkoop materiaal om te verwerken. In het ontwerp is ervoor gekozen om het stro duidelijk zichtbaar te laten. Het ontwerp bestaat uit een biofoam fundering, met daarop een houtenframewerk van NoVuLam® waarin de strobalen worden geklemd. De strobalen worden aan de buitenzijde tegen de elementen beschermd door transparant en ventilerend plexiglas. Het plexiglas wordt vastgezet met behulp van 3D-geprinte PLA-glashaken. PLA staat voor Polylactide, dit zijn plastics gevormd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen met een hoge concentratie zetmeel. Naast de isolerende waarde van het stro, is het ook belangrijk voor de uitstraling van het gebouw.

Extra meerwaarde van NoVuLam®

Met het project willen de studenten onderzoek doen naar biobased bouwen als alternatief voor reguliere constructiematerialen als beton en staal en de invloed op het milieu. Voor NoVuLam® een prachtige gelegenheid een meerwaarde toe te voegen aan de brede toepassingsmogelijkheden van de extra lange NoVuLam® spanten van 13,5 meter en extra breedte tot maximaal 400 mm bieden. Serge Wouters: “De spanten laten zich ook snel en goed verwerken en de extra lange spanten vormen bij de lange gevels van de sporthal een extra voordeel”.

Dealer