NoVuLam laat je kijken vanaf je bed tot in de nok van de woning

Extra lange liggers voorkomen het gebruik van randliggers

 

Optimale ruimtelijkheid zodat je vanuit de masterbedroom kunt kijken tot in de nok van de woonboerderij. Dat was het uitgangspunt van architect Van der Padt uit Giesenburg bij het ontwerpen van de modernisering van de voormalige boerderij aan de Graafland in Groot Ammers. De zoldervliering zou verdwijnen, waardoor een vrije blik ontstond tot in de nok van de woning. Voor de extra lange liggers die nodig waren om de draagkrachten van het dak af te voeren werden NoVuLam sporen toegepast.

Aannemer P. van Leeuwen deed een beroep op Eemshout Prefab uit het Groningse Eemhaven voor de productie van de prefab dakelementen en paste daarbij NoVuLam toe om de lange lengte vanaf de masterbedroom tot in de nok te overbruggen. André Hof over de keuze voor NoVuLam: “In het voortraject werden we door de aannemer benaderd om mee te denken over de meest effectieve en constructie technisch beste oplossing. Zo kwamen we bij NoVuLam. Door de NoVuLam liggers toe te passen konden we, zonder gebruik te maken van randliggers, de overspanning in één keer overbruggen. Je krijgt een strak aanzien in de slaapkamer en een heel ruimtelijk effect, omdat de vliering vloer is weggelaten. De toegepaste NoVuLam sporen hebben een breedte van 360 mm., waarin het dikker isolatiepakket kon worden weggewerkt.” De dakelementen werden door Eemshout prefab aangeleverd en dat betekent weer een versnelling van het bouwproces.

De kreupele stijl
“Een ander voordeel is dat we geen gebruik hoefden te maken van de zogenaamde kreupele stijl”, aldus André Hof. De naam kreupele stijl is een binnen de timmerbranche gebezigde naam voor een houten balk die de belasting van een spantbeen (spant waar de dakplaat op rust) op de dwarsbalken van de vloerconstructie overbrengt in plaats van op de muurplaten. Een constructiestijl die veelal is terug te zien in boerderijen. Door gebruik te maken van de extra lange NoVuLam liggers is het toepassen van deze kreupele stijl overbodig en wordt de belasting afgevoerd via de lange liggers.

Voormalige boerderij Groot Ammers
Het project aan de Graafland 59 in Groot Ammers betreft de renovatie van een voormalige boerderij. De oude veestal en agrarische schuren hebben plaats gemaakt voor een tweede woning, terwijl de voormalige bedrijfswoning eveneens tot particuliere woning wordt omgebouwd.

Dealers