NoVuLam dakkappen met Finsa binnenbeplating voor een complete dakconstructie

9 juli 2024

Minder werk op de bouwplaats met NoVuLam en Finsa

De bouw zoekt steeds meer naar prefab oplossingen. Weg van de bouwplaats om het personeelstekort op te vangen, maar ook om duurzaam en efficiënt te bouwen. NoVuLam en Finsa dragen bij aan en versneld bouwproces met een volledig complete dakconstructie inclusief binnenbeplating. Leverancier van deze complete dakconstructie is Bouwcenter Nobel en NoVuLam.

 

Als voorbeeld nemen we een project van 86 nieuwbouwwoningen aan de Sliedrechtstraat in Rotterdam. Hoofaannemer RIZ Bouw uit het Utrechtse IJsselstein. Producent van de dakkappen met binnen afwerking is Van Kerkchoven uit het Zeeuwse Kloosterzande. Bij de productie van de dakkappen werd gebruik gemaakt van de extra lange en extra brede houten NoVuLam sporen met een afmeting 30×270 cm. en een spoorlengte van 960 cm. De NoVuLam dakkappen leveren een belangrijke bijdrage aan de hoge RC-7 die in dit project gerealiseerd dient te worden.

Minder bewerkingen

Minder handelingen op de bouwplaats betekent vooral ook sneller en efficiënter bouwen. De complete dakconstructie wordt just-in-time geleverd en vanaf de vrachtwagen direct in de bouw geplaatst.

Finsa Superpan H Techn 5

Deze Finsa Superpan plaat type H. Tech 5 bestaat uit een toplaag van HDF met een vochtwerende kern van spaanders. De plaat voldoet aan de norm P5 en is geschikt voor structurele toepassingen onder vochtige omstandigheden. De plaat wordt geproduceerd volgens een persprocedé, dat zorgt voor uitstekende technische kwaliteiten en hoge mechanische eigenschappen. De Superpan is gecertificeerd volgens de regels van FSC-Mixed Credit en naturel van kleur, maar kan worden afgewerkt met een krasvrije lakcoating.

Voordelen van Superpan Tech 5

De Finsa Superpan Tech 5 combineert de voordelen van een HDF-plaat met die van een spaanplaat. Naast de toepassing als binnen- en buitenbekleding van dakkappen is de Finsa Superpan geschikt voor tal van uiteenlopende industriële technologieën. De Finsa plaat kan o.a. worden afgelakt, geverfd, thermo-gelamineerd, of worden voorzien van een afwerkingsfolie of een digitale bedrukking.

Positieve ervaringen

Uitvoerder Jaap Schouten van RIZ Bouw is zeer enthousiast over het toepassen van de Finsa Superpan als binnenbeplating van de NoVuLam dakkappen: ‘Grootste voordeel is dat de platen, ook bij hoge belasting, minder doorbuigen. De HDF-toplaag zorgt voor een grotere slagvastheid en de hoge vochtwerendheid maakt dat de plaat ook bij zware klimaatomstandigheden toepasbaar is, waardoor vlekken en misvormingen of oppervlakte schade worden voorkomen.”  Over de montagevoordelen zegt Jaap Schouten: “Wij hebben de platen geschroefd, maar je kunt ze ook goed spijkeren en voorzien van beslag. De montage verloopt snel en probleemloos.’ Om er aan toe te voegen: “Omdat in de huidige bouw steeds meer gebruik wordt gemaakt van houten prefab elementen zie ik een aanzienlijke rol weggelegd voor NoVuLam in combinatie met Finsa.”

Tiengemetenbuurt

 

De dakconstructie van NoVuLam en Finsa Superpan werd in dit geval toegepast bij 86 woningen aan de Sliedrechtstraat in Rotterdam. Het nieuwbouwproject Tiengemetenbuurt waar de Sliedrechtstraat deel van uitmaakt, bestaat in totaal uit 58 eengezinswoningen voor sociale en huurwoningen en 28 eengezinswoningen voor de vrije huursector. De goed geïsoleerde en met moderne installaties voorziene woningen voldoen aan de duurzaamheidseisen van de gemeente Rotterdam. De woningen worden gekenmerkt door het gebruik van betonnen gevelelementen afgewerkt met gevelstenen met op de kopgevels verschillende metselpatronen. 

Dealer