Negen grondgebonden woning gebouwd door Aannemingsbedrijf Fraanje.

NoVuLam dakkappen om een hoge RC van 8 te halen 

In de derde week van januari sloeg Aannemingsbedrijf Fraanje B.V. uit het Zeeuwse s-Heer Arendskerke de eerste paal voor de tweede en laatste fase van de in totaal 23 nieuwbouwwoningen aan de Burgemeester van der Havestraat in Oosterland. In deze tweede fase worden negen levensloopbestendige huurwoningen gerealiseerd in opdracht van Woningbouwvereniging Zeeuwland.

In de eerste fase waren al veertien nul-op-de-meter huurwoningen gebouwd. Alle woningen hebben op de begane grond een woonkamer, keuken, douche/toilet en slaapkamer. Op de verdieping bevindt zich een tweede slaapkamer, die ook als kantoor of extra bergruimte is te gebruiken.

Duurzame en energiearme woningen
‘Betaalbaar en duurzaam wonen,”] is het motto van  Woningbouwvereniging Zeeuwland, zo worden ook deze woningen gebouwd volgens het nul-op-de-meter principe. De goede luchtdichting, isolatie, driedubbelglas en zonnepanelen zorgen ervoor dat de woningen energiearm zijn. Door het aanbrengen van extra isolatie onder andere in de dakkap blijven de maandelijkse energiekosten betaalbaar.

Gelamineerde liggers.
Van Kerckhoven Prefab uit Kloosterzande produceerde en leverde de HSB-wanden alsmede de prefab dakkappen en liggers aan de bouwer van het project Aannemingsbedrijf Fraanje, die de montage verzorgt. De prefab dakelementen rusten op de gelamineerde liggers die een afmeting hebben van 220x360mm.  De houten ligger ligt aan beide zijden op de kalkzandsteen. Wanneer er een stalen ligger toegepast is er een grotere kans op een koude brug en condensatie aan de stalen ligger. Omdat hout een lage geleidingscoëfficiënt heeft, heeft het een prima isolerende werking en is het ontstaan van een koudebrug uitgesloten.

Een RC van 8
Jan Pieter Smits, uitvoerder bij Aannemingsbedrijf Fraanje over het gebruik van de NoVuLam dakkappen: “Voor deze energiearme woningen is een RC van 8 vereist. Omdat de meeste warmte verdwijnt door het dak zijn de dakkappen voorzien van een extra dik isolatiepakket. Om dit isolatiepakket te verwerken werden door de producent van de dakkappen Van Kerckhoven Prefab de extra brede en diepe NoVuLam spanten toegepast. Over de voordelen van de NoVuLam spanten, die een breedte halen van 36 cm om het dikke isolatiepakket in weg te werken zegt Pieter van Kerckhoven: “In een eerder project hebben we ook al de NoVulam spanten toegepast. We raakten toen al snel overtuigd van de voordelen van NoVuLam ten opzichte van het gebruik van I-Liggers. NoVuLam biedt tal van voordelen op het gebied van een snelle productie, een hoge efficiency en eindkwaliteit. Zeker ook bij zichtlocaties bieden de NoVuLam spanten extra voordelen vanwege hun ultieme rechtheid.”

Dealers