Kramer’s Houtconstructies, St. Nicolaasga produceert 170 dakkappen voor herontwikkelingsproject Bloemwijk Alkmaar.

Kramer’s Houtconstructies, St. Nicolaasga produceert 170 dakkappen voor herontwikkelingsproject Bloemwijk Alkmaar.

14 september 2022

NoVuLam; snellere productie en een
krachtige bijdrage aan de hoge RC van 8.”

Bloemwijk Alkmaar is een herontwikkelingsproject met in totaal 170 nieuwe woningen en appartementen, die gefaseerd worden gerealiseerd door Jorritsma Bouw uit Bolsward. Het project staat onder architectuur van Bauke Tuinstra en Doeke van Wieren van TWA Architecten uit het Friese Burdaard. De dakkappen worden prefab geproduceerd door Kramer’s Houtconstructies BV uit St. Nicolaasga. 

Voor de eerste fase zijn de prefab dakkappen voor een deel geleverd door Kramer’s Houtconstructie, waarbij gebruik werd gemaakt van de extra lange en brede NoVuLam spanten. Peter de Jong vertelt waarom gekozen werd voor NoVuLam:

“NoVuLam levert met haar extra diepe sporen voldoende ruimte om het dikke isolatiepakket, dat nodig is om bij te dragen aan de hoge Rc van 8,0m2.K/W, eenvoudig te kunnen verwerken. De spanten hebben een lengte van 600/690cm en een dikte en hoogte van 30x320mm. Hiermee hebben de spanten voldoende hoogte om zonder extra verlijmingen de productie te kunnen starten. Je produceert sneller en daarmee voordeliger.”

Opbouw

In het project worden twee type daken toegepast, zowel zadeldaken als mansarde dakkappen voor de patiowoningen. Een mansarde dakkap heeft twee geknipte dakvlakken en het onderste gedeelte steiler is dan het bovenste deel aan de nok. De woningen worden opgebouwd met een betoncasco en prefab afgewerkt.

Bloemwijk Alkmaar

Het herstructuringsproject Bloemwijk Alkmaar bestaat uit patiowoningen in twee en drie bouwlagen en appartementen blokken. In totaal betreft het 170 woningen die verdeeld over drie fasen worden uitgevoerd. TWA architecten maakte in opdracht van Jorritsma Bouw het ontwerp voor de herstructurering van Bloemwijk. Eerder gedaan onderzoek wees uit dat de bestaande woningen niet meer voldeden aan de eisen van deze tijd, en gekozen werd voor nieuwbouw. In de wijk worden vier type woningen gerealiseerd, variërend van éénpersoons woningen tot woningen voor jonge gezinnen. De woningen dienen energieneutraal en gasloos te zijn. De elektriciteit wordt duurzaam opgewekt door alle woningen en woongebouwen te voorzien van PV-panelen.

Kramer’s Houtconstructies

Kramer’s Houtconstructies is onderdeel van Kramer’s Bouwbedrijf, dat dit jaar honderd jaar bestaat. Momenteel voert de vierde generatie, de broers Sjoerd en Jurjen Kramer samen met Edwin Jellesma, de directie van Kramer’s Bouwbedrijf.

Dertig procent van de productie van Kramer’s Houtconstucties is voor eigen gebruik binnen de bouwafdeling, zeventig procent produceert het bedrijf voor derden. Peter de Jong: “Onze kracht is onze veelzijdigheid. Het project Bloemwijk is daar een aansprekend voorbeeld van want naast de dakkappen realiseren we ook de dakkapellen, de woning scheidende wanden.

Als houtconstructiebedrijf waren we in Nederland een van de eerste prefab productiebedrijven en de levering van houtskeletbouw. Deze bouwmethode, die met name de laatste jaren tot bloei is gekomen, behoort al dertig jaar tot één van ons specialismen. Vanuit die ervaring scoren we heel hoog met de productie van energiezuinige woningen.”

Dealer