Ewout Veldboom en Evan Buytendijk over de toekomst van daksporen

Ewout Veldboom en Evan Buytendijk over de toekomst van daksporen

1 november 2018

Novulam® doorbreekt de beperking van massief hout”

 “De ultra-lange en brede daksporen van Novulam® zijn het ‘gecertificeerde’ antwoord op de beperking die massief hout biedt. Waar massieve houten sporen stoppen bij een maximale hoogte van 250 tot 300mm kun je met Novulam® bijna onbeperkt verder gaan”, zegt Ewout Veldboom, die aan de wieg stond van de ontwikkeling van Novulam®.

 

“Met Novulam® kunnen prefab daken gerealiseerd worden met een RC-waarde van 7.0. Maar die waarde kan eenvoudig mee stijgen wanneer straks de regelgeving een hogere RC-waarde tot 8.0 en zelfs 10.0 vereist. Geen probleem want door twee isolatiedekens te verwerken haalt men eenvoudig ook deze hoge RC-waarden”, aldus Ewout Veldboom. Buytendijk bevestigt deze uitspraak en voegt eraan toe: “Hout is het bouwmateriaal van de toekomst. Naast de eerdergenoemde kwaliteiten van flexibel bouwen, hoge RC-waarden, hebben we ook te maken met een milieuvriendelijk materiaal met een lage CO2. Ook maakt het lichter bouwen mogelijk en zorgt het voor een hogere brandveiligheid en een gezonder binnenklimaat.

De voordelen van hout
Sinds 2007 houdt Ingenieursbureau Evan Buytendijk zich bezig met certificering en advies rond bos, hout en houttoepassingen als ook de opleidingen hiervoor: “Architecten werken graag met hout, omdat ze met hout een veel grotere ontwerpvrijheid hebben om tal van vormen te realiseren. Maar je hebt ook geen last van koudebruggen. Gelamineerd hout vraagt minder energie in de productie. Een dragende constructie van gelamineerd hout biedt een goede brandveiligheid want gelamineerd hout verkoolt aan de buitenkant en werkt als een isolerende laag, zodat de constructie niet instort. Dit in tegenstelling tot een stalen constructie die bij het bereiken van een bepaalde temperatuur zonder meer in elkaar zakt. Gelamineerd hout is minder gevoelig voor chemicaliën in de lucht.”

“De Novulam® sporen bieden je niet alleen een optimale flexibiliteit, maar is ook een modern en breed toepasbaar bouwmateriaal en volledig CE-gecertificeerd”, besluit Ewout Veldboom.

Evan Buytendijk, die als directeur/eigenaar van Ingenieursbureau Evan Buytendijk uit het Achterhoekse Wilp de certificering begeleidde, bevestigt die woorden. “Met Novulam® haal je een dubbel voordeel”, aldus Veldboom: “Je combineert het voordeel van vingerlassen en lamineren met hout als een modern en toekomstgericht bouwmateriaal.

Flexibel in maatvoering
Met Novulam® ben je veel flexibeler in je maatvoering, waardoor je bredere, dikkere en langere producten kunt realiseren. Ewout Veldboom over de samenwerking met Evan Buytendijk: “Als gespecialiseerd ingenieursbureau binnen de houtbranche, was het bureau van Evan Buytendijk betrokken bij de controle op de CE-Certificering van een eerdere ontwikkeling: de Finsa Superpan plaat. Toen ik daarna met de eerste modellen Novulam® bij hem kwam onderstreepte Evan Buytendijk mijn gevoel dat we met Novulam® iets bijzonders in handen te hebben.” Buytendijk over Novulam®: “Door te vingerlassen en te lamineren doorbreek je de beperking in de maatvoering. Het bied je een grotere flexibiliteit in lengtes en diktes.” Buytendijk: “Novulam® doorbreekt de beperking van massief hout”

Doorbraak van de beperking van massief hout
De meeste zagerijen gaan slechts tot een maximale spoorbreedte van 300 mm. Door te vingerlassen/lamineren kan men nu sporen realiseren tot 400 mm en als het moet nog dikker en breder en dat bij lengtes tot 13.500 mm. Er is geen zagerij die dat kan realiseren. Daarmee is NoVuLam® interessant voor de prefab dakenindustrie als ook de trappenindustrie“, aldus Ewout Veldboom.

Dealer