Duurzaam en biobased bouwen met NoVuLam

Nieuwe gevel sporthal Roomley met NoVuLam circulair en duurzaam

4 juni 2024

Duurzaam en biobased bouwen met NoVuLam

Na de introductie van NoVuLam eind 2018 bleek al snel dat de extra lange en extra hoge NoVuLam spanten veel breder
toepasbaar zijn dan enkel voor de productie van prefab dakkappen. In dit verhaal vertellen wij hoe BARLI uit Uden, bouwer van modulaire woningen in hout, NoVuLam toepaste voor het behalen van een extra hoge RC-waarde voor de gevels van de Sporthal Roomley in het Noord-Brabantse Udenhout.

 

Isoleren met stro.

In opdracht van aannemer Van der Weegen uit Tilburg verwierf Barli de opdracht voor het prefab leveren van de nieuwe voorzetgevels voor de renovatie van de Sporthal Roomley in Udenhout. Als opdrachtgever vroeg de gemeente Tilburg de Architectuurafdeling van de Avans Hogeschool Tilburg om voorstellen te doen voor het isoleren van de gevel met stro. De studenten wilden onderzoek doen naar biobased bouwen als alternatief voor het gebruik van reguliere constructiematerialen zoals beton en staal en de invloed van deze materialen op het milieu.

Thermische- en akoestische eigenschappen

De gemeente Tilburg koos voor stro vanwege de goede thermische- en akoestische eigenschappen, maar ook vanwege de besparing op energie en de hoge opslag van CO2. Voor Barli Prefab Bouw betekende het toepassen van stro als isolatie dat de gevelconstructie extra diep moest worden om de stropakketten in te verwerken. De extra lange, extra brede NoVuLam sporen boden de ultieme oplossing. Met een lengte van de 13,5 meter waren de NoVuLam sporen lang genoeg om de gevels in één keer te maken en de extra breedte tot 400mm gaf voldoende wanddiepte om de stropakketten in weg te verwerken.

NoVuLam voldoet aan de R-ladder.

Door het toepassen van NoVuLam voldeed Barli aan de R-ladder, die de mate van circulariteit aangeeft. Hoe hoger het cijfer dat op de R-ladder wordt behaald, hoe lager het grondstofgebruik. De R staat voor Re-use de ladders R3 en R4 geven de hoogste mate van duurzaamheid aan maar ook de levensduur van de toegepaste materialen. Met het behalen van het hoge cijfer op de R-ladder laat NoVuLam zien op alle fronten een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid en aan het milieu en NoVuLam met trots de naam ‘Biobased materiaal’ mag dragen.

Wat de uitvoering betreft werd het stropakket opgesloten tussen een ESB-plaat aan de binnenzijde en een Pyrorestist houtwolplaat aan de buitenzijde. De ESB-plaat is een OSB-plaat met verminderd gebruik van formaldehyde en Gutex houtwol. De plaat is een Biobased buitenplaat met een brandvertragende factor.

NoVuLam als oplossing voor lange lengtes.

 

Het gevelproject van Sporthal Roomley laat zien dat het gebruik van de extra lange NoVuLam spanten van 13,5 meter en de extra breedte tot maximaal 400 mm de ideale oplossing bieden voor het uit één stuk realiseren van grote overspanningen en het verwerken van een dik isolatiepakket voor het behalen van een hoge RC.

Dealer